Om
Lennart 1
Lennart 1 proffs
DSC06602 (kopia)
Lennart 3 proffs
DSC06741

Jag arbetar idag som rådgivare, utredare, författare och föreläsare.


Idag arbetar jag brett inom offentlig sektor och utför uppdrag åt både myndigheter, kommuner och regioner samt andra organisationer. Det handlar om stöd för utveckling av till exempel styrning, strategier, kultur eller annat förändringsarbete.


Tidigare arbetade jag som strateg hos Skatteverket och var där med och bidrog till att göra Skatteverket till en av Sveriges mest framgångsrika myndigheter.



Mitt arbetssätt bygger på att ta reda på fakta och att försöka förstå, det bygger inte på specifika metoder eller verktyg. Att utveckla en verksamhet eller att styra den handlar inte om att följa en viss modell, det handlar om att förstå sin verksamhet, förstå sammanhanget och kunna agera i en komplex värld med allt vad det innebär. Det är detta som jag kallar för strategiskt tänkande. Läs om strategiskt tänkande här.

Jag skriver böcker om förändring och utveckling. Läs mer härJag har medverkat i flera olika antologier och där skrivit om förändringar.


Mina erfarenheter omfattar även ett omfattande internationellt arbete där jag bland annat deltagit i flera biståndsprojekt som handlat om att utbilda och stötta skatteadministrationer. Därutöver är jag medförfattare till ett flertal OECD-rapporter som handlar om utveckling av skatteadministrationer.

Det gotländska landskapet ger utmärkta förutsättningar för rofyllt tänkande och inspiration.

Foto: Lennart Wittberg

Lite om vad jag arbetar med och hur jag tänker



Strategiskt tänkande handlar om att försöka se saker som de verkligen är. Det är inget någon av oss kommer att lyckas med fullt ut, men det behöver vara en ständig strävan. En strävan som handlar om att ständigt lära nytt och tänka nytt. 


Systemsyn och komplexitet handlar om att se och förstå organisationer och verksamheter som komplexa system. När verkligheten är rörlig och rörig behöver vi synsätt som är anpassade efter det. Då blir det lättare att rent praktiskt göra rätt saker på rätt sätt.


Styrningen av komplexa verksamheter behöver förändras i och med att världen förändras. Med en syn på människan som både kapabel och villig att göra ett gott arbete bör styrning handla mer om att skapa förutsättningar och visa på en tydlig riktning än om att ge order och instruktioner. Organisationer kan inte längre ses som maskiner, inte ens väloljade sådana, utan behöver ses som komplexa system. 


Men det finns ingen optimal organisationsmodell eller optimal styrmodell. Allt måste anpassas efter organisationens syfte, förutsättningar och behov. Det finns ingen mall och inget facit.

 

Kulturen i en organisation går att påverka, men den går inte att beordra fram. Framgångsrika organisationer har ofta något som beskrivs som en ”anda”; uttalade och outtalade normer och värderingar som talar om vad man ska tycka eller göra. Det hjälper människor att samarbeta och dra åt samma håll.

 

Normer och värderingar skapas i organisationer vare sig man vill eller inte. Ofta försöker ledningar styra vilka normer och värderingar som ska råda. Hur man bör gå tillväga skiljer sig mellan privata och offentliga organisationer. Inom offentlig sektor handlar det mer om värderingar kopplat till uppdraget och professionen än om organisationen.