Baksidestext
Systemsyn handlar om att se organisationer, verksamheter och världen som just system. Alla organisationer och verksamheter är komplexa system. En ökad förståelse av system och av komplexitet leder till stora möjligheter att förbättra verksamheter.
Boken utmanar befintligt tänkande och slår hål på ett antal myter samt rekommenderar ofta ”gör tvärtom”. En praktisk vägledning erbjuds som bygger på ett tänkande som ger en ökad förståelse av verkligheten, sådan den nu är.
Resonemangen utgår från offentlig sektor och beskriver hur det är möjligt att bedriva verksamheter både bättre och billigare givet ett antagande om att de flesta människor vill väl men att de ofta möter onödiga hinder. Systemen går att förbättra. Motsvarande tänkande går att använda även för privat sektor.
Sagt om boken:
”Genom välfunna exempel och användbara begrepp och modeller fungerar bokens kapitel inte bara som överlevnadsguide utan också – och framförallt – som tydlig inspiration för mer konstruktiva och hållbara förhållningssätt, för offentlig sektor och samhället som helhet.” / Susanna Alexius
Högsta betyget hos BTJ
BTJ ger boken sitt högsta betyg, 5 - Briljant, och skriver:
"Wittberg har skrivit en mycket insiktsfull bok baserad på djup insikt i och lång erfarenhet av förändringsarbete i organisationer."
BTJ-häfte nr 22, 2021. Lektör: Lennart Berntson
Baksidestext
Offentlig sektor i Sverige fungerar relativt väl tack vare kompetenta människor som vill göra nytta. Men det finns hinder skapade av den tidigare förnyelsen som kallas New Public Management. Gårdagens lösning har blivit dagens problem.
Lennart Wittberg förklarar på ett enkelt och sakligt sätt vad som är problemen och avslöjar skoningslöst de absurditeter som tillåts fortgå. Men utan att skuldbelägga vare sig medarbetare eller chefer. Bristerna beror inte på att det är något fel på människorna inom offentlig sektor. De beror på systemfel.
En förnyelse behövs. Igen. Problemen är väl kända och lösningar finns. Av det skälet är den här boken onödig. Men en förnyelse är nödvändig. Den här boken ger tips och vägledning.
Boken bygger på tidigare publicerade artiklar som uppdaterats och kompletterats med mycket nytt material. Den är inte tänkt att läsas från början till slut, utan du kan läsa valda delar och hoppa fram och tillbaka utifrån vad som passar dig bäst.
Lennart Wittberg har mångårig erfarenhet som strateg och utvecklare av offentlig verksamhet och är författare till populära böcker om utvecklingsarbete.
En bok om konsten att förstå och förändra
BTJ säger bland annat följande:
"Det finns många böcker om affärsstrategier och strategisk planering. Wittbergs bok är annorlunda."
"...kan läsas av alla..."
Kommentarer från läsare:
"Vissa personer har det bara, de som lyckas göra visioner självklara."
"En briljant bok som jag varmt rekommenderar till alla som vill utmana ert eget sätt att tänka på och er syn på världen."
"Mycket intressant och användbar kunskap presenterat på ett begripligt och pedagogiskt sätt."
Baksidestext
Vill du se och förstå din omgivning som den verkligen är? Vill du påverka det som händer i ditt liv eller i din organisation?
Den här boken erbjuder sätt att tänka på, som gör dig bättre på just det. Du kommer att lära dig varför förutsägelser är svåra att göra, varför många företag endast lever en kort tid och varför städer verkar kunna leva för evigt. Lennart Wittberg gör upp med snygga metoder och verktyg som lovar att allt är möjligt bara men följer en enkel mall. Boken utmanar konventionellt tänkande och förklarar varför komplexitet är det bästa som finns för att lösa problem, Boken är lärorik, den kommer att ge dig aha-upplevelser och den kommer att provocera.
Lennart Wittberg är en erfaren strateg som arbetat med nydanande utveckling både nationellt och internationellt. Bland annat har han bidragit till att göra Skatteverket till en av Sveriges mest framgångsrika myndigheter. Lennart Wittberg beskriver på ett lättläst och pedagogiskt sätt hur alla kan lära sig att tänka mer strategiskt.
Beställ boken hos Skatteverket
Baksidestext
Hur kan en myndighet som tar människors pengar vara populär och omtyckt? En stor del av svaret på den frågan finns i det förändringsarbete som Skatteverket har genomfört de senaste årtiondena. Från att ha varit en fruktad skattefogde har man genom värdestyrning och målmedvetet arbete med attityder blivit det man är idag: en omtyckt servicemyndighet som medborgarna litar på.
Anders Stridh och Lennart Wittberg har varit drivande under förändringsresan. Här berättar de om de avgörande faktorerna för framgången.